Çelik devi ArcelorMittal, Avrupa tesislerinde yeşil hidrojen kullanarak faaliyet gösteremeyeceğini açıkladı. Şirket, bu teknolojiyi uygulamak için AB’den milyarlarca avro sübvansiyon almasına rağmen, elde edilecek yeşil çeliğin uluslararası piyasalarda rekabet edemeyeceğini belirtti.
Lüksemburg merkezli çelik üreticisi, yeşil çelik tesislerinde hidrojen yerine fosil gazı kullanmayı veya Avrupa'da sübvansiyonlu doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretim birimlerinin inşasını geciktirmeyi planlıyor. Bunun yerine yeşil hidrojen türevi DRI’yı ithal etmeyi tercih edebilir.
"Avrupa'da hidrojenin pahalı olacağını zaten biliyoruz," dedi ArcelorMittal’in Avrupa operasyonlarından sorumlu başkanı Geert van Poelvoorde, Hollanda dilinde yayın yapan iş dergisi Trends'e verdiği röportajda. "Kendimizi tamamen piyasadan çıkaracağımız için kullanamayacağız."
ArcelorMittal gibi üreticiler, çelik fabrikalarını karbonsuzlaştırmak için hidrojen kullanmayı planlıyor. Bu fabrikalar, dünya genelindeki karbon emisyonlarının %7-8'inden sorumlu. Geleneksel olarak, demir oksit cevheri, yüksek sıcaklıkta yanma ve oksijenin uzaklaştırılması için karbon bakımından zengin kok kömürü kullanılarak bir yüksek fırında işlenir. Bu yüksek kirletici yöntem, yeşil hidrojen kullanılarak DRI tesislerinde değiştirilebilir. Ancak DRI tesisleri de daha ucuz olan fosil gazı ile çalıştırılabilir, bu da karbon emisyonlarını kok yakıtlı bir yüksek fırına göre azaltır, ancak tamamen ortadan kaldırmaz.
Policymakers want producers to eliminate emissions from the sector by using green-hydrogen DRI that is then turned into green steel using renewables-powered electric arc furnaces.
Ancak van Poelvoorde’nin yorumları, ArcelorMittal’in planladığı yeni yeşil çelik tesislerinin, yenilenebilir H2 kullanacağı anlayışıyla AB hükümetlerinden milyarlarca fon almasına rağmen, yıllarca, hatta hiç yeşil hidrojen kullanmayacağına dair endişeleri doğrular nitelikte.
Şirket, Dunkirk çelik fabrikasında bir DRI ünitesi ve iki elektrik ark ocağı için Fransız hükümetinden 850 milyon avro, Gijón'daki kömürle çalışan iki yüksek fırını DRI ünitesi ve bir elektrik ark ocağı ile değiştirmek için İspanyol hükümetinden 460 milyon avro ve Ghent'teki tesisinde bir DRI ünitesi ve iki elektrik ark ocağı için Belçika hükümetinden 280 milyon avro hibe alacak. Ayrıca, Almanya’nın Hamburg kentinde bir H2-DRI pilot tesisi için 55 milyon avro hibe alarak yeşil çelik üretimi için toplamda 1,65 milyar avro sübvansiyon almış durumda.
ArcelorMittal zaten bir DRI üreticisi (hidrojen yerine fosil gazı kullanarak), ancak van Poelvoorde’ye göre, AB’de H2 türevli yeşil çelik üretiminin rekabetçi olabilmesi için hidrojen fiyatlarının kilogram başına yaklaşık 2 avroya düşmesi gerekiyor — ilerici Avrupa karbon vergileriyle bile.
Bu nedenle, planlanan (ve sübvansiyonlu) yeni DRI birimleri, yenilenebilir H2 “uygun fiyatlı” hale gelene kadar yeşil hidrojen yerine fosil gazı kullanacak — eğer inşa edilirlerse. Şu anda, Avrupa elektrolozis projeleri hidrojeni kilogram başına yaklaşık 6-7 avrodan üretebiliyor, bazı optimizasyonlarla belki 5 avro olabilir. Yeşil hidrojen ithalatı bile mümkün değil, çünkü Afrika'dan taşınması 1,50 avro/kg tutuyor.
“Biz hidrojeni kullanmaktan mutluyuz, ancak fırınlarımız rekabetçi kaldığı sürece,” dedi van Poelvoorde. “Hidrojen elde edebilsem bile, üretim yapamayacak kadar yüksek bir fiyata sahip olmam saçma olmaz mı?”
Ayrıca, enflasyonun maliyetleri artırdığını ve Ghent'teki DRI ve elektrik ark ocaklarının kurulumunun beklenen 1,1 milyar avrodan neredeyse 2 milyar avroya çıktığını, bu da projenin inşa edilip edilmeyeceğine dair şüpheler yarattığını söyledi.
"Global merkezimize, tesisin küresel rekabetle baş edemeyeceğini zaten bildiğim halde neredeyse 2 milyar avro yatırım yapmak istediğimi nasıl açıklarım?" diye sordu.
ArcelorMittal’in planladığı H2-DRI ekipmanı için bağımlı olduğu yenilenebilir hidrojen arzı da tehlikede görünüyor.
“Hamburg’da bir hidrojen pilot tesisi planladık,” dedi. “Ancak hidrojen sağlayacak konsorsiyum, hidrojenin karlı olmasını sağlayacak sağlam bir iş planı olmadığı için dağıldı.”
Van Poelvoorde'nin bahsettiği konsorsiyumun hangisi olduğu net olmasa da, muhtemelen ArcelorMittal’in Hamburg DRI tesisi için ortak olduğu Hamburg Green Hydrogen Hub’a atıfta bulunuyor.
Geçen yıl, Shell ve Mitsubishi'nin konsorsiyumdan çekilmesiyle büyük bir darbe alan Hamburg Green Hydrogen Hub, bu hafta Alman hükümetinden AB tarafından onaylanan Hy2Infra Important Project of Common European Interest (IPCEI) kapsamında sübvansiyon alacak projeler arasında yer aldı — ancak ArcelorMittal'in programda hala ortak olup olmadığı net değil.
“İspanya’daki çelik fabrikalarımız için de büyük bir hidrojen konsorsiyumu vardı, burada 450 milyon avro sübvansiyon alıyoruz,” diye ekledi van Poelvoorde, ArcelorMittal’in başlangıçta eş geliştirici olduğu HyDeal España projesine atıfta bulunarak. “O da dağıldı, çünkü 8 milyar avro yatırım gerektiriyordu.”
HyDeal España projesinin kurucusu Thierry Lepercq, yakın zamanda Hydrogen Insight’a, HyDeal’in orijinal 7,4GW versiyonunun fizibilite değerlendirmesi sırasında ArcelorMittal ve ortak konsorsiyum üyesi Enagas Renovable arasında fiyat konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle dağıldığını söyledi.
Lepercq'e göre, ArcelorMittal, yeşil hidrojenin kilogram başına 1,50 avro fiyatında olmasını isterken, yenilenebilir enerji geliştiricisi Enagas Renovable 4,2 avro/kg fiyat istemişti. Ne ArcelorMittal ne de Enagas Renovable, Lepercq'in iddiası hakkında yorum yapmadı.
Lepercq, şimdi eski konsorsiyum ortaklarından bağımsız olarak HyDeal'in küçültülmüş bir versiyonunu takip ediyor.
Karbon Vergileri
Van Poelvoorde'ye göre, AB'nin karbon piyasası reformlarının ve 2026'da yürürlüğe girecek olan Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması'nın bir parçası olarak ücretsiz karbon emisyonu tahsisatlarını azaltma planı, ArcelorMittal’in yeşil çelik üretimini ekonomik hale getirme çabalarıyla uyumlu değil, bu da şirketin ne yaparsa yapsın zararda olacağı anlamına geliyor.
"Avrupa Komisyonu, CO2'yi yakında çok daha pahalı hale getirmek istiyor," dedi. "Ancak bu, yeni, daha yeşil fırınlar inşa edebileceğimizden daha hızlı gerçekleşecek."
Ancak ArcelorMittal yöneticisi, yeşil hidrojen (ve türevleri) ile fosil yakıt eşdeğerleri arasındaki maliyet farkını kapatmayı amaçlayan Avrupa Hidrojen Bankası (EHB) veya yeşil hidrojen ithalatı için aynı amaca sahip olan Almanya'nın H2Global programından bahsetmedi.
Muhtemel açıklama, H2Global ve Avrupa Hidrojen Bankası'nın zamanlamasının şirketin yeşil çelik çabalarıyla uyumlu olmayacağıdır.
ArcelorMittal’in Avrupa'daki tüm önerilen yeşil çelik projeleri, ilk operasyonlarını 2025 ve 2026 arasında öngörüyor. Bu arada, EHB’nin ilk 800 milyon avroluk pilotu, yıllık birkaç yüz megavatlık yeşil hidrojen üretiminden fazlasını finanse edemeyecek ve geliştiricilerin ticari operasyona başlaması için hibe ödülünden itibaren beş yılı var — muhtemelen 2029'a kadar değil.
Bu haftanın sonunda açıklanması beklenen H2Global’in ilk 900 milyon avroluk ihalesinin kazananlarından ithal edilecek hacimler, bu yıl içinde teslim edilebilir, ancak ne kadarının mevcut olacağı henüz net değil.
Sonuç olarak, ArcelorMittal, DRI odaklarını Avrupa'dan ABD'ye kaydırabilir, burada yeşil hidrojen üretimi kilogram başına 3 dolara kadar sübvansiyon garantisi alabilir — eğer ABD'nin yenilenebilir H2 kurallarına uyabilirse — ve Avrupa'daki elektrik ark ocağı kurulumlarına yeniden odaklanabilir. Bu da, Avrupa dışından ithal edilen H2-DRI kullanacakları anlamına geliyor.
"Ghent için şu anki ilk önceliğim elektrik fırınları," dedi Belçika gazetesine, ArcelorMittal’in diğer DRI projelerine atıfta bulunmadan. "Bunu iyi bir elektrik fiyatıyla çözebiliriz. Elektrik fırınları varsa, tesis kurtarılır. Çünkü o zaman çelik üretimi devam edecek."
"DRI'yı biraz daha geç inşa etmemiz trajedi değil," diye ekledi. "DRI'dan gelen malzeme geçici olarak başka yerlerden gelebilir."
Kaynak: Hydrogen Insight
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Paslanmaz Çelik Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.